NXP: “Samenwerken met Redesign.life past perfect in onze lijn van techniek-promotie op scholen.”
Eén van onze projecten is “GreenKarting”, waarbij vmbo-scholieren een vol-elektrische kart bouwen en vervolgens in een competitie ermee strijden. Om dit mogelijk te maken, werken we veel samen met partners uit het technische vak. Waaronder NXP, een producent van halfgeleiders speciaal voor automotive.
We zijn vorig jaar partner geworden van redesign.life”, vertelt Martijn van der Linden. Hij is bij NXP verantwoordelijk voor pr, in- en externe communicatie en een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In dit laatste domein valt de samenwerking met redesign.life. Een samenwerking die logisch volgt uit de activiteiten die NXP al onderneemt om techniek te promoten op scholen. Van der Linden: “10-15 jaar geleden zijn we begonnen met technologie-promotie op scholen, met name basisscholen en universiteiten. Hier geven we gastlessen en we sponsoren studententeams door ze met onze technologie te laten werken. Redesign.life is actief in een segment waar wij nog niet actief waren. Dus dat is een mooie aanvulling!”
Talent van de toekomst
Door projecten als GreenKarting kunnen we de technische talenten van de toekomst vinden, daar is de NXP-medewerker stellig van overtuigd. “We hebben technische mensen nodig in alle gelederen. Praktisch onderwijs is daarbij belangrijk. We hebben een grote fabriek in Nijmegen waar we geregeld mensen voor zoeken. Promotie van techniek gericht op jonge kinderen is belangrijk, want als je al vroeg een passie voor techniek kweekt, is de kans groter dat ze op latere leeftijd ook voor een technische studie of beroep kiezen. De jeugd waar Redesing.life zich op richt kunnen bovendien wellicht later doorstromen naar HBO of opklimmen via het werk. Zo krijg je de engineers van de toekomst.”
Alleen samen realiseren we de innovatie die nodig is
“Het is fijn om een partner te hebben die onze passie voor technologie deelt en dat uit wil dragen want we kunnen niet alles zelf”, stelt Van der Linden. “Zo hebben we een aardig brede visie op techniek-promotie. We proberen actief te zijn op diverse scholen in de regio waar we vestigingen hebben: van praktisch-gerichte tot theoretisch. Bovendien willen we meer vrouwen aantrekken, dus investeren we veel in het aanspreken van meiden, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de jaarlijkse Girlsday. Dit alles doen we niet alleen voor NXP, maar voor de maatschappij als geheel. Je hebt elkaar nodig om innovatie te realiseren in Nederland.
En door ons partnerschap met redesign.life realiseerde ik me hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen die we nu zien direct door te vertalen naar wat dit betekent voor het onderwijs. Zo staan we aan de vooravond van de energietransitie die zorgt voor een grote omslag in denken en doen. Dit betekent bijvoorbeeld dat we nu moeten beginnen met het opleiden van monteurs die straks alle elektrische auto’s moeten kunnen onderhouden. We hebben mensen nodig met andere skills, die gespecialiseerd zijn in duurzame mobiliteit. Redesign.life levert een mooie bijdrage aan die omslag en begrijpt dat het nodig is om nu te beginnen met investeren in het onderwijs, want anders ben je straks te laat.
Wat willen jullie bereiken met jullie partnerschap?
Over deze vraagt hoeft NXP’er Van der Linden niet lang na te denken. “De eerste keer was onze betrokkenheid relatief bescheiden, maar we hopen van hieruit nog méér scholen te bereiken met onze techniek-promotie. “We willen graag via redesign.life betrokken raken bij de scholen in de regio’s Arnhem-Nijmegen en Brainport . Ik ken verschillende collega’s die het leuk zouden vinden om gastlessen te geven en om teams te helpen met technisch advies.
En mijn toekomstdroom voor GreenKarting zelf is dat het Olympisch Stadion bij een volgende finale tot de nok gevuld is. Dat er meer aandacht voor het event komt, want bij de teams die meedoen zie ik ontzettend veel passie. Ze willen de beste kart maken die er is. Het zou super zijn als meer scholen zouden deelnemen aan het GreenKarting project. Dat het echt een begrip wordt in Nederland en dat er bij zo’n finale ook een minister of burgemeester langskomt. In mijn ogen verdient dit initiatief dat.”